1Gościem wrześniowego odcinka kulinarnej serii ”Zamieszaj z biblioteką „był Jan Chmielewski-regionalista, historyk, podróżnik.

Jesienią ogrody i działki obfitują w dojrzale warzywa i owoce. Nasz gość przygotował dla widzów placek z cukinii wg własnego przepisu. Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. Ojczyzną cukinii jest Meksyk oraz tereny Ameryki Południowej. I choć dziś uprawia się ją głównie w krajach śródziemnomorskich, cukinia przystosowała się również do naszych warunków klimatycznych. Ba, doczekała się nawet polskich odmian.

Podczas  smażenia rozmawialiśmy o pasjach Pana Jana czyli o podróżach tych po Polsce rowerem i tych troszkę dalszych -  zagranicznych, o marzeniach do spełnienia – otwarcie antykwariatu.

Składniki na placki z cukinii:

- 2 cukinie po ok.0,5 kg

- 4 marchewki małe(lub 2 duże)

- 2 jabłka

- 2 jajka

- 4 ząbki czosnku

- 2 szklanki mąki

- 8 plastrów żółtego sera

- 2 łyżeczki masła

- olej do smażenia

Bazylia, tymianek, koper suszony, sól, pieprz

Subtelny smak cukinii doskonale komponuje się z wyrazistymi lub kwaśnymi dodatkami: dip do placków z cukinii- wymieszać razem jogurt naturalny, majonez, wyciśnięty ząbek czosnku, natkę pietruszki i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

POLECAMY!